Звіт про виконану роботу за 2014 рік Голови Ради СО “Трудовик” Киричук Н.М.
17/06/15 / автор — Киричук Н.М.

XXXVI звітна Конференція садівників СО “Трудовик”

Звіт про виконану роботу за 2014 рік Голови Ради СО “Трудовик” Киричук Н.М.


Наша земля займає  площу 150 га. Відпочиває в сезон 5-6 тисяч садоводів. В 2014 році зусилля СО «Трудовик» було направлено на утримання території  в гарному стані, забезпечити достойний відпочинок та оздоровлення. Але це можливо виконати лише спільними зусиллями.

Все що вирішено в СО «Трудовик» досягнуто за рахунок узгодженої роботи  адміністрації СО та Ради СО «Трудовик», у яку входять досвідченні експерти, спеціалісти високої кваліфікації, діючи керівники, вчені. Вони віддають багато особистого часу та душі для вирішення проблем нашого садового масиву.

         Бюджет 2014р складав 1204700 грн з закладеним дефіцитом -19000 грн, але виконано бюджет в обсязі 1217477 грн. тобто перекрили дефіцит та добавили 31777 грн. Витрати коштів здійснено практично по всіх статтях у межах кошторису. Кошти садоводів, які були зібрані понад кошторисом були витрачені  на поліпшення технічного стану господарства СО “Трудовик”.      Так, біля 5 тис грн.. було витрачено на ліквідацію аварійного стану  високовольтної ЛЕП (10 000V).  Вона прокладена від ТП в с. Літки до

СО “Трудовик”  - 7,9 км. Так опори №16, №18 мали нахил 2м від осі і тримались за рахунок проводів. Дерева, що проросли через опори 19 та 21 і обірвали провід в сніг з дощем.

Вищезгадані опори  висотою 12м.було вирівняно, засипано щебенем, утрамбовано, відремонтовано. Замінено 70 м. високовольтної лінії. Обрізано дерева по всій лінії 7,9 км. та утилізовано.

Також обрізано дерева під центральними ЛЕП на Магістральних, Озерних, Південних та Центральних вулицях, але тільки у місцях де була загроза поривів проводів. Це тільки частка роботи. Справитись з цими хащами повинні тільки самі садоводи.

У нас є ще важко вирішуєма проблема.  Наші садоводи захопили без відповідних документів землю, побудували гаражі. Зробили так що немає доступу до високовольтної  ЛЕП на Лугових вулицях. Земля під ЛЕП забудована. Намагаємось вирішити і цю проблему.

Частка коштів пішла на наведення порядку на трансформаторних підстанціях. У нас їх 10 шт.

Відновлено рівень масла на всіх ТП. Використано  200 л. масла. Відремонтовано та проведено технічне обслуговування 8мм. “ножів” відключення силової Л – 163 (10Кв) ліній до підстанції.

Проведено технічне обслуговування помито технічним розчином, зроблено обжим всіх контактних з’єднань на 8-ми ТП.

У нас зазвичай  від 12 до 01 години ночі періодично вибивало світло по районах масиву. Причина - при підвищених загрузках плавились наконечники. Це  було тому, що на ТП ставити алюмінієві наконечники на мідні зажими. Закупили 100 штук мідних наконечників та встановили на ТП.Ні один ще не оплавився.

         На територіях ТП грались діти.Садоводи:  Веселовський  Н.С., Руденко В.В. своїм коштом на 8-й Центральній огородили територію ТП та водонапірну башту, поставили ворота та замки.

Територію ТП на 10-й Південній огородив Пріма В.Ф. на вигідних Об’єднанню умовах.

Відновлено внутрішнє освітлення  ТП, замінено автомат виключення ліній по вул.1-5 Північна.

Зроблено аналіз трансформаторного масла на всіх ТП- необхідно його міняти.

Терміново потрібен резервний трансформатор на випадок аварійної ситуації.

  1. 1.     Електромережі.

 Електромережі прокладались в 1980 році та розраховані на споживання 0,5 Квт на будинок.

Акт обстеження мереж СО “Трудовик” ТОВ “Проект – енергосервіс” показав, що переріз зовнішніх електромереж не відповідає фактичному навантаженню, перевищує норми в 3 рази: струм розтікання зовнішніх електромереж рівняє 0,9÷1.1мА. при нормі 0,3мА, контури заземлення на ТП становить 5÷8 ом. при нормі до 4ом. Опір повторних контурів становить 50÷70 Ом. При нормі до 30 Ом, проводка з’єднана методом скрутки, що призводить до окислення та руйнування мережі-  провода просто відпадають від опор

Ізоляція на електропроводах оголена, опори у вологу погоду б’ють струмом – це  несе загрозу здоров’ю людей.

Вихід – ремонт та заміна зовнішніх електромереж на ізольовані зі збільшеним перерізом з розрахунку 3,5 кВт на будинок.

Раціонально ремонт проводити по окремих садових товариствах, це дозволить суттєво зменшити втрати електроенергії та забезпечить нормальне життя садоводам.  

СО «Трудовик» також здійснює роботу у цьому напрямку. Так:

־       Замінено 50м. мережі на кабель СИП- 50 мм² на 10 Південній від ТП до буд.№2, що провисав та призводив до кризи.

־       Замінено провід внутрішнього монтажу на кабель СИП- 50 мм². на ТП на 10 Південній.

־       Замінено 38 м. мережі на кабель СИП- 50 мм² від 1 Північна №1 до №2, накладено бандажі – такі пориви мають місце на інших Магістральних.

־       Усунено провис електропроводів на 18 прольотах по масиву.

־       Замінено 24м. силової мережі на СИП 75мм² від ТП до 1 Озерної №46 – причина аварії є обрив підземного провода.

 Вуличне освітлення.

־       Всього на вулицях 270 ліхтарів. Вже відремонтовано 38 шт.

־       Замінено 150 ламп потужністю 250÷450 Вт/год. вуличного освітлення на енергозберігаючі, що споживають 45 Вт/год.

־       Замінено розламані електрощити та апаратуру управління вуличним освітленням - 7комплектів.

־       Придбано для проби світодіодні ліхтарі, що споживають 20 Вт/год.

Можна планувати перехід вуличного освітлення на такі ліхтарі.

У той же час відсутнє вуличне освітлення на 4 Луговій, від 6 до 9 Лугової, від 1 до 9 Озерної. СО «Трудовик» планує провести світло на всі ці вулиці.

 

 Питна вода.

СО «Трудовик» прийняв систему водо забезпечення в аварійному стані. Електричні щити, пускова автоматика глибинних насосів та  оголені електропровода були в аварійному стані. Накриття  даху відсутнє.

На даний час:

־        Замінено три щити з електроапаратурою

־        Відновлено внутрішнє освітлення, 3 апаратних.

־        Відновлено пожежні гідранти. Всі 3 свердловини обладнано для забору води пожежними автомобілями круглий рік.

־    Замінено 27 кранів.

־        Територія башт огороджена.

־        Дахи накриті, двері замінено, поставлено замки.

־        Проведено в 2014 році аналіз питної води – вода відповідає нормам. Об’єм води, що дозволяється Київській адміністрацією та Міністерством екології для СО “Трудовик” складає 94,26 тис. м³ - це 5,37м³ на будинок в місяць  - це 17 відер в день, якщо не поливати ділянки, то вистачить і на душ і на чай. Треба перестати використовувати питну воду на полив ділянок.

Велика кількість ділянок підключена до мережі води не санкціоновано. Будемо розбиратися у цьому питанні. 

         Плануємо також чистити та дезінфікувати  резервуари з водою , які до сих пір регулярно, а може ніколи, не чистилися та покрасити їх зовнішню поверхню. Плануємо також проддезінфікувати 26,55 км труб водогону.

 

Протипожежна безпека.

2 липня горів будинок на 7 Центральній пожежна машина застряла на в’їзді на вулицю з двох сторін (буд.№61 та №62) спорудили гранітні бордюри. Поки люди привезли металеві ломи та зривали ці бордюри – будинок горів . Рядом стояв маленький хлопчик і плакав.

21 липня 2014 року горів будинок на 2-й Південній, абрикос, що росте на дорозі дуже заважав, з пожежного автомобіля було зірвано драбину та дзеркало.

В серпні два рази горів берег Десни 1-Північна та 1-3 Центральна – під’їзду не має. Петарди палив хлопчик Глеб з 5-ї Центральної.

27 жовтня горіли два будинки на Південній та Луговій – вулиці заросли деревами – тунель. Чотири пожежних машини не могли проїхати – зривало дзеркала.

Будь ласка, обріжте дерева на вулицях – врятуйте свої будинки. Силами працівників адміністрації частково дерева обрізано, але протяжність вулиць 136 км. – розчистити вулиці можуть тільки садоводи.

 

Дороги.

Наші розбиті дороги  ямковий ремонт не рятує, вартість 1м² -280 грн.

В 2015 році,щоб закрити самі великі ями, потратили 25 480 грн. Необхідно подумати про поетапний капітальний ремонт по 2 ÷3 км в рік.

Доріг у нас 10 км. х 4м.

         У нас всі діти велосипедисти їздять по проїжджій частині вулиць –це небезпечно.

         Необхідно облаштувати тротуари на Магістральних вулицях – для пішоходів та мамочок з колясками на одній стороні, та велосипедистів – з іншої.

         Цього року на Центральній та Магістральній на Пасху, садоводи святили Великодні кошики – запросили батюшку. Цю традицію треба продовжити.

 

Фінансові справи.

Послуги банку «Аваль» коштували нам по 200-400 грн. в місяць . Тому ми відкрили рахунок в «Ощадбанку», де ми практічно не платимо за обслуговування. Тепер Вам зручно сплачувати членські внески та кошти за спожиту електроенергію.

         Також укладено договір на інкасацію, вперше за час існування Об’єднання.

         Плануємо встановити банковський термінал та банкомат. 

 

Укріплення берега Десни та розчистка трьох водойм.

         8 листопада 2014 року комісійно проведено обслідування берегів р. Десна та водойм.

         Наш об’єкт включено на фінансування до переліку Обл.вод.госпу. Тепер потрібно працювати в програмі виділення коштів.

         Нами у квітні проведено заміри глибин в Північному водоймі по центру – 6м. ÷ 7м.

         Поскільки в Десні був катастрофічно низький об’єм повені,  упав рівень води та очікується низька межень. Було замірено горизонти. В затоках рівень води на 0,5м вище ніж в р.Десна . Тому на зборах Голів СТ від 02.05.15_року та за участі спеціалістів прийняли рішення перекрити тимчасово вихід в Десну дамбою та разом з експертами розробити комплексний план заходів оздоровлення всіх водойм на протоці Десни і вартість робіт. Працюємо над цим питанням.

Споживання електроенергії.

         В 2014 році Об’єднанню поставлено з  РЕС 4 609252 кВт – це на 410.000 кВт більше ніж в 2013 році , тобто у нас збільшилась кількість відпочиваючих.

       В касу поступило 1433682 грн. Оплатили в РЕС 1434145 грн.

Тобто ми за електроенергію сплатили коштами садоводів, які внесені за споживання електроенергії. Не вистачило всього 463 грн., тобто тариф за електроенергію оптимальний (реальний).

Але залишився борг по електроенергії за 2013 рік – це 27 000грн.

       В 2014 році використано садоводами 2477034 кВт. за показниками лічильників; 845068кВт – затрати на вуличне освітлення, на роботу трьох свердловин, втрати  в ТП + ЛЕП, дерева; 1 286150 кВт. або 27,8 % - невідомі втрати. Це на 80250 кВт менше ніж в 2013 році , але від цього не легше.

(В 2013 році – невідомі втрати становили 1 366400 кВт. = 32,6%.).  

РЕМ знімає показники лічильника на ТП в с. Літки і ми все оплачуємо. У нас  тариф складається з:  показників Ваших лічильників, витрати на вуличне освітлення, на подачу питної води, втрати на ТП та ЛЕП, та “невідомі втрати”( це і електропроводка не розрахована на велике навантаження, це і старі механічні лічильники, це несанкціоноване використання електроенергії мимо лічильників)

 Наприклад: на вул. 1-й Центральній в буд. №9  з 2010 по 2014р.р. за три роки спожито 390 кВт. енергії (по журналу показники 04905). У травні 2014 року при перевірці зафіксовано показники  04440 , що на  465 кВт менше, тобто,  електромеханічний лічильник відкручує показники назад, тобто, лічильник з 2010 року і по сьогодні на “0” та ми повінни вернути кошти садоводу.

На вул. 2-й Північній в буд. №____ зафіксовано показники механічного електролічильника внутрі приміщення100 кВт, а показники електронного на вулиці – 1600 кВт, тобто, садовод сплачує свої 100 кВт, а 1500 кВт сплачують всі члени нашого Об’єднання.

На вул. 2-й Північній №19 перед лічильником – електророзетка не облікована, тому платить садовод за рік 50 кВт.

Висновок – можлива технічна несправність механічних електролічильників, встановлених в будинках 30 років тому, а таких лічильників чимало. Вихід єдиний –позбавитись від невідомих втрат. Для цього, згідно рішень конференції 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 років  – замінити електромеханічні лічильники 2 класу точності на електронні 1 класу точності  та винести їх на видиму лінію контролю з видимим вводом.  Це суттєво вплине на вартість 1 кВт електроенергії.

Спільними зусиллями установлено ел. лічильників  з видимим вводом за 2007-2013 - 332 штуки. За 2014рік встановлено-558шт.Всьго-890шт.

Установку лічильників можливо виконати самостійно. Опломбування та під’єднання до опори повинно виконуватись працівником СО «Трудовик».

Адміністрація має право рекомендувати Вам тільки

Організацію, яка має дозвіл та ліцензію на виконання цих робіт. Три фірми яких запрошували садоводи відмовились. Вони висунули умови , що працюють комплексно – тобто на одній  вулиці розгорнули кабель і працюють до завершення установки всіх лічильників на цій вулиці. Потім - слідуююча вулиця. А у нас один абонент на вул. Північній, другий – на вул. Озерній. Інша фірма  відмовилась, тому що для  них це низькі ціни. Тому ми дуже вдячні ТОВ «БМФ Універсал», що погодились з нами працювати.

 

Благоустрій

         Облаштовано спортивну площадку на березі Північної затоки: установили 2 футбольних воріт та двійний турнік. Можливо там сподобається відпочивати і дітям і молоді.

         Для інформування садоводів повідомляємо що  : головою СТ «Наука» Фущич Б.Було випущено газету «Вісник»;  головою  СТ « Дорожник» Дашко В. видкрито сайт в інтернеті, на якому ми розміщуємо інформацію для садоводів.

         В продовж берегів  р.Десни  та водойм садоводами висаджено 5000 садженців дуба, ялинки, каштанів та абрикос-подарунок Дубечанського лісгоспу.

         Між СО «Трудовик» та ДП Вищедубечанським лісовим господарством укладено угоду про надання нам права охороняти та утримувати в належному стані берегову смугу р.Десни в межах СО «Трудовик».Тепер ми на Конференції приймемо рішення про заборону установки палаток та паління кострів на березі.Також спільно з Вами почнемо облаштовувати спортивні та дітячи майданчики на березі р.Десни.

         Дуже свідомі Ваші діти та онуки розуміють-це їхня земля і їм тут жити, згуртувалися у«Патруль Десна».Вони ініціативно  гасили пожежі на березі на Північних та Центральних вулицях на рівні з дорослими, ізолювати їх неможливо. Діти отримали в нагороду грамоти та шахи. Тепер вони слідкують за порядком на березі  та інформують охорону. Необхідно пошити для них жилети.

Всі роботи виконано в межах бюджету СО «Трудовик» за 2014рік.

Більшу частину цієї робити виконали працівники СО «Трудовик».

Велика їм подяка.

 

 

З повагою, голова Ради  СО «Трудовик»                         Киричук Н.М,

 

««« До списку новин